MINSKAT KLIMATAVTRYCK OCH EN DEL AV KRETSLOPPET
All matproduktion påverkar vår miljö och vårt klimat. Samtidigt är det något vi alla behöver och matproducenter måste ständigt arbeta för att göra produktionen så hållbar som möjligt. Den svenska grisnäringen har under många år gjort ett omfattande arbete för att minska klimatavtrycket – och med goda resultat. Den livscykelanalys (LCA) som genomfördes av forskningsinstitutet RISE under 2018–2020 visar att den svenska grisnäringen har lyckats minska klimatavtrycket med cirka 20 procent de senaste 15 åren. Främst beror det minskade avtrycket på en effektivare produktion, god djurhälsa och användning av svenska rester och biprodukter från livsmedelskedjan i fodret.
Sverige är världsberömt för sitt griskött. För den goda smaken, för att vi håller djuren friska på naturlig väg och att vi har en god djuromsorg. Våra friska djur är resultatet av ett förebyggande smittskyddsarbete som pågått under lång tid i branschen. Svenska grisuppfödare lyder under världens strängaste djurskyddslagar, vilket bland annat innebär att svenska grisar hålls lösgående och får halm eller annat strömaterial för sysselsättning under sin aktiva del av dygnet. De har också en större yta att röra sig på än grisar i andra EU-länder, och får behålla sin knorr.
FRISKA DJUR BEHÖVER INTE ANTIBIOTIKA
Redan 1986 förbjöd Sverige, som första land i världen, användning av antibiotika i fodret för att öka djurens tillväxt. Att hålla djuren friska och arbeta sjukdomsförebyggande är den vägledande principen i vårt land. Det betyder i praktiken att djuren måste skyddas mot smittor, att de har en miljö som är bra för deras välbefinnande och att de får förutsättningar att bygga upp naturlig motståndskraft mot sjukdomar. Den goda djuromsorgen i Sverige är en förutsättning för vårt låga behov av antibiotika. I Sverige ger vi medicin endast till sjuka individer och inte förebyggande till hela grupper, det är anledningen till att Sverige har lägst antibiotikaanvändning i hela EU.
Vill du veta mer om hållbarhetsarbetet inom grisnäringen? Kika in på Sveriges grisföretagares webbsida!
Handlingsplan för hållbarhetsarbetet
För att snabba på förflyttningen mot mer hållbar livsmedelsproduktion jobbar näringen utifrån en handlingsplan, som utöver gris omfattar nöt och lamm. En styrgrupp med representanter från branschen, politiken och näringsliv ansvarar för att följa arbetet och säkerställa att målsättningarna uppfylls. Områdena som handlingsplanen berör är Klimat och kretslopp, Foodservice, Rätt sortering och Köttkvalitet.