Hemrökt ”kassler” av benfri kotlett med tre sorters ananas, färskostcrème och rödvinssås

1970 – Kassler & ananas 2.0

På 70-talet fortsätter trenden med snabblagad mat. Det skulle gå fort och gärna tillagas i en och samma form i ugnen. I en tid av mer resande och ökad import blir också exotiska frukter som ananas mer populärt i matlagning. Därför var kassler med ananas en riktigt succérätt.

Här presenterar vi en modern variant av 70-talsklassiskern; hemrökt kotlett md tre sorters ananas, färskostcréme och rödvinssås. Riktigt mumsigt för hela familjen!

Rökt benfri kotlett

1. Putsa köttet. Skär köttet på längden. Bind köttet.

2. Blanda salt och vatten, lägg i köttet, ställ i kylskåp, ca 3 timmar.

3. Varmrök sedan köttet. Kärntemperatur: 62 grader och vila i 15 min innan servering.

Grillad ananas

1. Skala ananasen, skär den i klyftor.

2. Häll honung i en skål. Pressa i halva limefrukten och tillsätt sambal oelek.

3. Grilla/stek ananas över direkt värme tills ananasen fått lite färg.

4. Flytta sedan över till indirekt värme en liten stund. Pensla på med honungsblandningen och låt vila en liten stund.

Torkad ananas

1. Använd en liten bit av den andra halvan av ananasen.

2. Skär bort skalet och hyvla sedan ananasen på mandolin eller skär tunt med kniv.

3. Lägg skivorna på bakpappersklädd plåt. Låt torka i ugn på svag värme ca 60–80 grader, ett par timmar, till skivorna är torra. Öppna ugnsluckan ett par gånger under tiden för att släppa ut fukt.

Ananassalsa

1. Skala och dela den färska ananasen i klyftor. Grilla eller stek på hög värme utan fett. Den ska vara torr och ha fått färg när den är klar. Skär i mindre bitar.

2. Dela tomaterna och blanda med resten av ingredienserna. Smaka av och toppa med koriander eller annan valfri grön ört.

Färskostcrème

Smaka upp färskosten med salt och peppar.

Rödvinssås

1. Grovtärna lök, morot och selleri. Dela vitlöksklyftorna.

2. Fräs grönsakerna på hög värme i lite olja ca 2 min. Tillsätt tomatpuré, rosmarin och socker. Och låt fräsa i ytterliggare ca 1 minut.

3. Tillsätt vin och låt koka ihop till hälften återstår.

4. Tillsätt vatten, fond, sänk värmen och låt koka länge, gärna i 1 timme.

5. Sila genom chinoise eller annan finmaskig sil. Häll tillbaka i kastrullen, smaka av med salt, peppar.

6. Smaka av innan servering och red eventuellt med maizena om du vill ha en tjockare sås. Om du vill göra såsen blankare inför servering kan du tillsätta lite smör under omröring.

Potatismos

1. Skala potatisen. Skär den i mindre bitar. Koka dem i saltat vatten tills de är mjuka, ca 20 min.

2. Häll av vattnet. Pressa potatisen genom en purépress eller mosa den i kastrullen med potatisstöt eller elvisp. Späd med varm mjölk och lägg i en klick smör.

3. Krydda med salt, peppar och socker. Rör moset slätt och poröst.

Servera den hemrökta kasslern med potatismos, grillade ananas, ananassalsa, färskostcréme, rödvinssås och toppa med torkade ananas.

Enjoy!

 

INGREDIENSER

Rökt benfri kotlett:
400 g benfri kotlett
1 dl salt
1 liter vatten

Grillad ananas:
½ st färsk ananas
2 tsk flytande honung
½ st limefrukt
½ tsk sambal oelek

Ananassalsa:
4 st ananasringar (1 liten burk) grovt hackade
½ st färsk ananas
100 g cocktailtomater
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk salt
2 msk sweet chilisås
1 krm svartpeppar
1 msk koriander eller annan valfri grön ört

Färskostcrème:
100 g färskost, t.ex. Philadelphia/crème Bonjour
Salt & peppar

Rödvinssås:
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
3 vitlöksklyftor
1 msk matolja
2 msk tomatpuré
1 krm rosmarin
2 tsk strösocker
Ca 3 dl rött vin
Ca 7 dl vatten
2 msk koncentrerad kalvfond/annan fond/sky
salt och peppar

Potatismos:
1 kg potatis
vatten
salt
2, 5 dl mjölk
1 msk smör
2 krm vitpeppar
1 krm socker