Kryddstekt fläskfilé med krispig hasselbackspotatis och bacon- och grönpepparsmör

1980 – Grönpeppar

På 80 talet är det högkonjunktur och människor vill konsumera och ha kul. På modet är stort hår, stentvättade jeans, axelvaddar och i maten – grönpeppar. Även om maten på 80-talet gärna skulle kunna lagas så snabbt som möjligt så var också festmaten viktig.

Här presenterar vi den ultimata festmåltiden, med en blinkning till 80-talet: kryddstekt fläskfilé med bakade kvisttomater och hasselbackspotatis med bacon- och grönpepparsmör. Mums!

Kryddstekt fläskfilé

1. Rosta senapsfrön och fänkålsfrön i en torr stekpanna. Krossa dem sedan i en mortel eller mellan en ren handduk.

2. Putsa fläskfilén från alla vita senor och hinnor. Krydda runt om med salt och peppar och strö sedan över kryddblandningen av senaps- och fänkålsfrö.

3. Stek fläskfilén i panna med smör, så att den får fin yta. Låt sedan fläskfilén steka klart i ugnen på 150 grader tills den är 68 grader i innertemperatur. Låt fläskfilén vila i minst 5 minuter innan den skivas upp.

Bacon- och grönpepparsmör

1. Skiva bacon i små tärningar och bryn till krispigt i stekpanna. Hacka grönpeppar grovt och stek med i stekpannan i ca 1 minut. Ta av stekpannan från värmen och låt bacon och grönpeppar svalna.

2. Lägg smör, persilja, bacon och grönpeppar i en bunke. Tillsätt salt och peppar samt vinäger och blanda väl. Smaka av.

3. Kavla smöret mellan två bakplåtspapper, tills du får ett ark som är ungefär 5 millimeter tjockt. Lägg i kylen.

Hasselbackspotatis

1. Skiva potatisarna fint, men inte hela vägen igenom. Tips: lägg potatisen i en träslev och skär tills du når slevens kant.

2. Koka upp vatten, äppelcidervinäger och salt.

3. Slå vätskan över potatisen och låt dem sjuda i vattnet utan att det kokar i ca 1 timme. Ta upp potatisarna och kyl i isvatten.

4. Fritera potatisarna i oljan precis innan servering på låg värme (155 grader) i ca 20 minuter (eller tills de är genomkrispiga och fint gyllenbruna).

5. Lägg potatisarna i en ugnsfast form och toppa med fint rivet vitt bröd och ett ark baconsmör. Gratinera tre minuter i ugn på 250 grader (gärna varmluft).

Bakade kvisttomater med timjan och vitlök

1. Lägg tomaterna (behåll gärna kvisten på) i en lagom stor ugnsfast form. Krossa vitlöksklyftorna under en kniv och lägg dem med tomaterna. Krydda med salt och peppar samt timjan och olivolja.

2. Massera försiktigt runt tomaterna med de andra ingredienserna och sockret. Baka tomaterna i ugnen på 120 grader i ca 1 timme.

Sotade lökar

1. Häll saltet i en ugnsfast form och placera lökarna med skal på i saltet. Baka lökarna i ugnen på 250 grader tills skalen nästan är svarta och lökarna är helt mjuka.

2. Låt lökarna svalna något. Skala dem och dela på mitten. Stek löken i olja på snittytorna tills de fått rikligt med färg. Salta och peppra löken.

3. Dela dem på mitten en gång till och dela löken i lameller. Smaka av med salt.

Grön olja

1. Värm rapsoljan i en kastrull till 70 grader.

2. Lägg spenat och persilja i en mixer med kanna, häll försiktigt över oljan. Mixa oljan på full effekt i 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

3. Låt oljan svalna i kannan med rör inte i den. När oljan är sval kan man hälla av oljan i det man vill förvara den i. Låt bottensatsen vara kvar i kannan.

Servera hasselbackspotatis med skivad fläskfilé, hasselbackspotatis, kvisttomater och lök. Droppa över den gröna oljan och lägg eventuellt på mer bacon- och grönpepparsmör på potatisen.

Enjoy!

 

INGREDIENSER

Kryddstekt fläskfilé:
1 st svensk fläskfilé
2 tsk senapsfrön
2 msk fänkålsfrön
Salt
Svartpeppar
Smör till stekning

Bacon- och grönpepparsmör:
200 g bacon
1 tsk grönpeppar
2 tsk finhackad hackad persilja
salt
peppar
2 krm vitvinsvinäger
100 g smör

Hasselbackspotatis:
12 medelstora potatisar
2 msk äppelcidervinäger
Vatten så det täcker potatisen
Salt
Peppar
Färskt vitt bröd
Bacon- och grönpepparsmör
Olja till fritering

Bakade kvisttomater med timjan och vitlök:
24st cocktailtomater på kvist
2 vitlöksklyftor
3 krm torkad timjan
1 msk olivolja
½ tsk råsocker
Salt
Peppar

Sotade lökar:
1 st gul lök (med skal)
1 st röd lök (med skal)
1 st bananschalotten lök
1 dl grovt salt
1 msk rapsolja

Grön olja:
100 g babyspenat
50 g persilja
2 dl rapsolja
Salt
Peppar