Fläsksida med grillad morot, sotade solrosfrön och brynt smör

 

Hur gör man?

1. Extra viktigt att inte använda tändvätska nu när vi ska laga mat i elden
2. Lägg morötterna direkt i glöden, snurra dem var 5:e minut i 20-30 minuter
3. Ta bort svålen och tärna ner fläsksidan. En nypa salt och lägg den i stekpannan och stek den När fläsksidan är gyllenbrun, lägg i smöret och ta stekpannan åt sidan.
4. Under tiden moroten och fläsksidan tillagas, häll i solrosfrön i nätsilen och rosta dem direkt på glöden.
5. Skär majrovan i Blasten delas i fina strimlor som används som dekorering.
6. Ta upp morötterna från glöden. Kontrollera att de är klara genom att provskära igenom moroten, kniven ska gå lätt igenom. Skrapa bort all bränd yta och dela moroten på
7. Värm på det tärnade sidfläsket igen om det har hunnit svalna
8. Uppläggning: 2,5 morot per person delade på mitten. En nypa salt. Häll på det varma fläsket och rikligt med brynt smör från stekpannan. Toppa med solrosfrön, majrova och dess

Tips!
1.
  Sot är inte farligt! När man grillar rotfrukter rakt ner i glöden får vi en saftig och karamelliserad smak med en lysande fin färg på insidan.
2. Våga använda mycket smör! Griskött har redan mycket fett, men tillsammans med smör blir det nästan en friterad känsla av i detta fall fläsksidan.

”Det bästa med utomhusmatlagning är avkopplingen och den rökta smaken. Man tänker inte på det, men när man lagar mat över öppen eld får man på köpet en röksmak.”

INGREDIENSER

ca 500 g Svensk fläsksida (helst med mycket fett)
10 st svenska morötter
5 st svensk majrova
150 g svenska solrosfrön
50 g smör
Salt

Utrustning:
Ved
Tändare/tändstickor
Stekpanna
Skärbräda
Kniv
Nätsil
Grillhandskar