Grillad griskind med stuvad grönkål

 

1. Skär bort de tjockaste och yttre senorna på köttet om det finns några, men låt fettet vara kvar. Salta.
2. Köttet ska grillas i ca 20 minuter, så börja på en högre höjd för att undvika att bränna köttet innan det är genomstekt. Ha noggrann koll på köttet och vänd ofta.
3. Skär bort stammen på grönkålen och strimla/plocka ner grönkålen i 2-3 cm bitar
4. Skär ner svamp i lagom stora bitar, finhacka vitlök och persilja i fina strimlor.
5. Smält smöret i en stekpanna/gjutjärnsgryta och stek svamp och vitlök. Smaka av med en nypa salt
6. Tillsätt grönkålen när svampen och vitlöken är gyllenbruna
7. Kolla om köttet är klart: skär i köttet så det inte är rått inuti, smaka så det är mört och om det behövs mer salt.
8. När köttet är klart är det dags att göra klart stuvningen. Häll i all grädden i grönkålen och låt koka ihop till en Se till att inte koka för länge så all grädde kokas bort. Tillsätt persiljan och rör om.
9. Skär upp köttet i tunna bitar.
10. Klart! Lägg upp en rejäl klick stuvning och köttet ovanpå.

Tips!
1. För att veta att smöret i pannan är i perfekt temperatur kan man lyssna på dess ljud. När smöret har slutet puttra är det brynt och redo för nästa ingrediens.
2. Grilla grisköttet på hög höjd över grillen för att låta det tillagas långsamt. På så sätt får köttet än mer karamelliserad smak, får mer textur och håller sig saftig.

”Grisen.. Wow. Det är nästan som att du har haft socker på den, så söt är den”

INGREDIENSER

600 g Svensk griskind eller annan del från grisen. Förslagsvis Karré
700 g grönkål
500 g svamp
2 klyftor vitlök
5 dl grädde
50 g smör
50 g persilja Salt

Utrustning:
Ved
Tändare/tändstickor
Grillgaller
Stekpanna/gjutjärnsgryta
Skärbräda
Kniv
Grillhandskar