Raggmunk 

1950 - Raggmunk  Under 50-talet går det bra för Sverige – industrin blomstrar och levnadsstandarden höjs. Allt fler kvinnor kommer ut i arbetslivet och spenderar mindre tid i köket, vilket tidigare helt och hållet varit kvinnans ansvar. Därför får långkoket ge vika och istället lagas fler snabbare hel- och halvfabrikatsalternativ, däribland raggmunk med fläsk och [...]

Raggmunk 

Dumplings

1940 - Kålsoppa med frikadeller Under 40-talet och efterkrigstiden var det fattigt i Sverige. Råvaror som kött, havregryn, grädde och mjölk gick inte längre att handla fritt och för många innebar den svåra tiden att laga mat enligt ”man tager det man haver”-principen. Svenska rotfrukter var huvudingrediens på tallrikarna och många åt kålsoppa med vitkål, [...]

Dumplings

Vitkålspannkaka Okonomyiaki

1930 - Vitkålspannkaka Under 1930-talet genomförs sociala och politiska reformer i Sverige och begreppet ”det svenska folkhemmet” myntas. Fokus ligger på folkhälsan med motion och sund mat. Enklare restauranger som kallades mjölkbarer serverade husmanskost och mjölk att dricka som ett sätt att få människor att äta bra mat och dricka mer mjölk – och mindre [...]

Vitkålspannkaka Okonomyiaki

Friterad mac’n’cheese

1920 - ”Makaronipudding” Det glada 20-talet inleds med kvinnlig rösträtt i Sverige, högkonjunktur, ekonomiska framgångar och framsteg inom litteratur, konst och vetenskap. I Sverige tillagas och äts mycket fisk och konserverad mat med lång hållbarhet – kött ansågs vara helgmat. Ett sätt att servera dyrbart fläsk som mättade många var att servera makaronilåda, som introducerades [...]

Friterad mac’n’cheese

Tonkatsu på julskinka

1. Blanda ihop alla ingredienser till Tonkatsusåsen, smaka av och ställ in i kylen. 2. Blanda smetana och majonnäs och smaka av med Dijonsenap och salt och svartpeppar, ställ in i kylen. 3. Blanda alla ingredienser till dressing och smaka av med salt, peppar och citronsaft. Rensa grönkålen från de grova stjälkarna och lägg de [...]

Tonkatsu på julskinka

Ramen

1. Börja med att koka nudlarna enligt anvisningar på förpackningen, men korta ned tiden något. Häll över i durkslag och spola rejält med kallt vatten så att kokningen stannar av, rippla över lite neutral olja och rör om – ställ åt sidan. 2. Hacka vitlök, en chili, ingefära och skär den gula löken i grova [...]

Ramen

Svensk höstkorv

Korv 1. Stek korven på båda sidorna tills den får fin färg och krispigt skinn, viktigt att inte steka på för hög temperatur, så att det inte spricker. 2. Droppa på lite vitlöksolja innan servering. Tomatsallad 1. Skär tomaterna i fina klyftor, marinera ca 1 timme innan servering i olivolja, sherryvinäger och espelettepeppar. 2. Låt [...]

Svensk höstkorv

Bullens pilsnerkorv

Bullens pilsnerkorv 1. Koka alla ingredienserna i vattnet förutom korven. 2. Dra bort lagen från plattan och värm upp korven i lagen. Inkokt potatis 1. Koka alla ingredienserna i vattnet förutom potatisen. 2. Dela potatisen i slantar. Häll över lagen på potatisen och låt sjuda tills potatisen är mjuk. Kryddpicklad lök 1. Koka senapsfrön i [...]

Bullens pilsnerkorv

Grillade isterband

Grillad syrlig rödkål 1. Dela rödkålen i 4 lika stora klyftor så roten håller ihop varje bit. 2. Gnid in oljan runt om kålen och krydda ordentligt med salt och peppar. 3. Grilla kålen på båda snittytor så kålen får sotade ytor. 4. Lägg kålen i ett foliepaket på grillen och låt den tillagas igenom. [...]

Grillade isterband
Till toppen